Hoppa till sidans innehåll

Hallprocessen: Politikerna läser på inför beslut

28 APR 2021 09:49
Här är senaste nytt i hallprocessen. På ett möte i förra veckan diskuterade klubbarnas representanter och kultur- och fritidsnämnden detaljer kring ISAK-projektet på ett djupare plan. Dialogen förs i positiv anda och ett beslut väntas senare i maj.
  • Skapad: 28 APR 2021 09:49

De nio föreningarnas representanter på mötet med nämnden denna gång var Ralf Hartings, ordförande i Dala Active Skaters och Pär Uhlin från Grycksbo IF och Parasport Dalarna.

I korthet går de nio faluklubbarnas förslag ISAK ut på att Halltectältet tas bort och en ny ishall byggs i dess ställe. I anslutning byggs en inomhusdel för curling. Dessutom byggs bandyplanen in med en hall samt en entrédel som servar samtliga isytor.

ISAK-förslaget handlar kostnads- och energieffektiva anläggningar för att säkerställa verksamheten med träning och matcher för barn och ungdom. Som det är nu hotas verksamheter av väderleken/klimatförändringar och isytorna räcker inte till.

– Anläggningarna vi förordar är enkla och funktionella för träningar och matcher, det ska vara tillgängligt för alla och handikappanpassat för till exempel kälkhockey. Och man kan använda de omklädningsrum som redan finns i dag, säger Pär Uhlin.

På mötet diskuterades bland annat kostnader och närmare detaljer. Tjänsteman Tomas Jons presenterade en kostnadsberäkning för ISAK-alternativet på 85 miljoner kronor, medan klubbarnas kostnadskalkyl landar på 65 miljoner. Men egentligen är parterna relativt nära varandra i sina kalkyler. Dialogen fortsätter för att gemensamt kunna komma fram till en prisbild.

– Egentligen är vi ganska eniga. Det är en skillnad på nio procent om man drar bort 10 procent i projekteringskostnader och 10 procent på byggherrekostnader, säger Ralf Hartings.

Längre än så i kostnadsberäkningarna kommer man inte förrän det hela startas som ett projekt, vilket tjänsteman Tomas Jons begärde att få göra. Politikerna har uttryckt tacksamhet över att klubbarna i ett gott och historiskt samarbete tillsammans presenterat förslag och underlag.

Nu har politikerna fått ”hemläxa" att diskutera alternativen i sina partier för beslut i nämnden i maj.

– Jag har därefter bett förvaltningen att ta fram ett underlag där de utifrån sin bedömning föreslår ett förslag till beslut som nämnden tar ställning till i maj, säger Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Om ISAK-förslaget går igenom går det vidare till kommunfullmäktige där det ansöks om pengar för bygget i nästa års budget.

I så fall skulle byggprojektet i princip kunna börja direkt efter att kommunens budget satts i december. Delen med bandyhallen tar dock längre tid eftersom detaljplanen för Lugnet måste ändras beroende på hallens höjd.

Klubbarna bakom ISAK:
Föreningarna som, tillsammans med Svenska Bandyförbundet, arbetat fram förslaget ISAK är Falu IF Ishockey, Falu Konståkningsklubb, Falu Curling klubb, Dala Active Skaters, Falu BS Bandy, Grycksbo IF BK Bandy, Liljans SK Bandy, Lingheds IF Bandy, Karlsbyhedens IK Bandy. Totalt 6 isidrotter inklusive parasport.


Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

HR Dalarna - Vi får organisationer att växa och utvecklas

 

Lugnets Idrottsklinik - Home | Facebook 

Logotype

 

 Logotype

 

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

CGI | Drupal.org

Hansson Buss AB, FALUN | Företaget | eniro.se

 

 Glimstedt – Gaius.nu

Logotype

 

 

 

 

Zetterström Kakel & Bygg

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: kansli@falubsbandy.s...