Klubbarnas förslag ISAK får beröm av politiker och fritidschefen – det här händer nu

12 FEB 2021 15:51
Faluklubbarnas förstudie ISAK, med förslag på fler isytor med tak, får beröm. ”En mycket ambitiös förstudie, och dialogen med klubbarna känns bra”, säger Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
  • Skapad: 12 FEB 2021 15:51

De nio isklubbarnas gemensamma förstudie ISAK föreslår fyra isytor med tak på Lugnet. Den befintliga ishallen, en ny ishall i stället för nuvarande tälthallen Halltec med rink och en curlingdel, samt tak över bandybanan. En ödesfråga för klubbarna där verksamheterna hotas med dagens situation på Lugnet.

Den 21 januari presenterade klubbarna ISAK för kultur och fritidsnämnden, och initiativet välkomnades.

– Informationen till nämnden i januari var mycket tydlig och pedagogisk. Förslaget med fyra ytor är givetvis attraktivt. Sedan får vi se vad förvaltningens förstudie kommer fram till, säger nämndens ordförande Svante Parsjö Tegnér (L).

Den förstudie av isanläggningarna som förvaltningen arbetar med ska vara klar till nämnden den 18 mars. Förstudien kommer att titta på flera möjliga lösningar: Alltifrån ett Lugnet utan Halltec, med en ersättning till Halltec, huruvida en ishall kan ligga någon annanstans än på Lugnet, till den lösning ISAK har föreslagit. ISAK kommer alltså tas med och beaktas som ett alternativ.

Ekonomi, konsekvenser för isföreningarna och faluborna ska belysas, enligt Parsjö Tegnér.

- Redan nu i februari ligger ett förslag till nämnden att Falu IF får stöd med hyran till Halltec så länge utredning pågår. Det tycker jag är ganska självklart. Hoppas nämnden tycker detsamma. Det har ju varit förlängningar av hyran några månader i taget. Vi får ju hålla igång Halltec så länge vi funderar på hur det ska bli, allt annat vore direkt dumt, säger han och fortsätter:

- Om nämnden bestämmer sig för att gå på samma linje som ISAK så blir det bara ett första steg i en beslutsprocess. Då måste vi be om investeringsmedel och driftsmedel av kommunfullmäktige. ISAKs behov kommer att vägas mot andra investeringar och underhåll inom förskola, skola och äldreboenden samt vägar etc. Även andra idrottsföreningar har önskemål om investeringar. Så här gäller det att väga samman olika önskemål inom den ekonomiska ramen som ska hålla på sikt. Slutligen ska en majoritet i kommunfullmäktige säga ja.

Sverre Wide (S) är andra vice ordförande i nämnden. Han säger att klubbarna gjort en ”väldigt intressant presentation”.

– ISAK är ett intressant projekt och vi är glada att föreningarna samarbetat och gjort en gedigen, och i mina ögon konstruktiv och realistisk utredning, säger Sverre Wide.

Han menar att man aldrig kan veta vilka beslut nämnden kommer att fatta, men att man är tacksamma över att ha fått ta del av av arbetet och föreningarnas engagemang.

– Just nu inväntar vi tjänstemännens utredning. Men vi hoppas naturligtvis på en lösning som kan säkerställa isidrotternas framtid i Falun, säger Sverre Wide.

Fritidschefen Tomas Jons är ansvarig för förvaltningens utredning.

– Samarbetet ISAK är över mina förväntningar. Uppdraget är ju att presentera en förstudie som underlag för en utredning, tillsammans med föreningarna. Och engagemanget och uppställningen är betydligt bättre än jag vågat hoppats på. Det är inte bara en förening, utan alla föreningar är med – även de mindre klubbarna i ytterområdena, säger Jons.

På torsdag den 18 februari kommer han att dra en lägesrapport för nämnden.

– ISAK är föreningarnas åsikt. Det får stå för dem och ska också göra det. Vi vill inte gå in och pilla i det. Det är en partsinlaga och den kommer inte vara helt överensstämmande med förvaltningens samlade bedömning, men det är naturligt. Min roll är att göra bedömningar i ett större perspektiv, och jämföra med situationen för andra idrotter. Men ISAK kommer att vara ett av alternativen till en fortsättning i den här processen.

Sedan är det upp till politikerna.

– Vill politikerna satsa mer skattepengar på isidrotten är föreningarnas förslag jättebra och en utomordentlig utgångspunkt, säger Jons.

Klubbarna bakom ISAK:

Föreningarna som, tillsammans med SVenska Bandyförbundet, arbetat fram förslaget ISAK är Falu IF Ishockey, Falu Konståkningsklubb, Falu Curling klubb, Dala Active Skaters, Falu BS Bandy, Grycksbo IF BK Bandy, Liljans SK Bandy, Lingheds IF Bandy, Karlsbyhedens IK Bandy.

De viktigaste utgångspunkterna för ”ISAK” är:

• Att nuvarande ”Halltec” hallen tas bort. En ny hall byggs över den befintliga pisten. Befintliga läktare i Halltec kan återanvändas i ny lösning.
• Att det i anslutning till den nya hallen byggs en inomhusdel för curling
• Att bandydelen byggs in med en hall
• Att det byggs en entrédel. Den byggs så att den kan serva hela isanläggningen på Lugnet.
• Entrén blir i två plan och kan innehålla t ex gym för samtliga isidrotter, samlingsrum, café och ett par mindre ”läxläsningsrum”
• Samtliga tre (3) hallar ska ha samma stil, det gäller även den s k entrén.
• Samtliga ”takade isytor” är kalla, eventuellt kan överskottsvärme skjutas till när det finns. Entrédelen ska vara uppvärmd.
• I dessa fyra ”takade isytor” kan följande idrotter ha sin verksamhet: paraidrott, konståkning, bandy, hockey, curling och skridsko.
• Byggande av ”takade isytor” ger allmänheten, skolor och förskolor en mycket större möjlighet att nyttja isen på Lugnet.
• Att det i eller i anslutning till de nya anläggningarna ska finnas anpassade utrymmen för is- idrotterna, t ex förråd, sliprum.
• Att anläggningarna utrustas så att de ska vara tillgängliga för paraidrott.
• Att det ska finnas möjlighet till annan verksamhet i anläggningarna under icke is-säsong.

Talesperson för ISAK: Johan Hedberg, ordförande Falu BS Bandy. Tel: 070-332 14 26